top of page

Hvordan handler man bæredygtigt som livsnyder?

Bæredygtighed er et ord, der er blevet brugt og misbrugt i en grad, så mange har glemt, hvor vigtigt det egentlig er, at vi handler bæredygtigt. Jeg er bare sådan en fødevarenørd, der får ticks, hvis jeg ikke handler ansvarligt i mine indkøb. Jeg ved for meget om, hvordan produkterne bliver til og hvilke konsekvenser det har for klima, miljø og biodiversitet, og jeg kan ikke lukke øjnene for det som forbruger.

Samtidig er jeg en livsnyder - og ja indrømmet en kødelsker. Så hvordan parrer man det, med bæredygtighed og ansvarligt forbrug uden at gå på kompromis med sin samvittighed?

 

Det er det, jeg vil undersøge her på Ninas Køkken med min udvikling af opskrifter. Du kan følge med - og måske blive inspireret til, hvordan du kan leve mere bæredygtigt uden at lide afsavn.

Se CO2 aftryk på enkelte fødevarer her

Concito, Danmarks grønne tænketank, har lavet denne nyttige database, hvor du kan se, hvor stort et aftryk din aftensmad sætter på klimaet.

Se blandt andet den kæmpe forskel i aftrykket, der er på kylling og oksekød.

Plantebaseret kost er det mest klimavenlige

Grunden til at plantebaseret kost er det mest klimavenlige i forhold til en animalsk baseret kost er, at dyrene skal spise rigtig meget soya, majs eller andet plantebaseret foder, som først skal dyrkes og derefter transporteres og dermed ender med at koste dyrt i miljø-, klima- og biodiversitetsaftryk. Særligt hvis der skal fældes skov for at gøre plads til dyrkningen, sprøjtes med pesticider for at sikre høsten og bruges ekstra vand til planterne.

Her ville det være mere bæredygtigt blot at dyrke frugt og grønt, der kunne spises af mennesker i stedet for, at planteproteinerne først skal en tur gennem dyrene i store mængder, før det ender på vores tallerkener.

For nogen er det en no brainer, og de omstiller nemt deres spisevaner og bliver veganere. Respekt for det. For andre (mig) er det lidt sværere at give slip i kødet og mælkeprodukterne. Betyder det så, at jeg ikke kan leve bæredygtigt? Er det virkelig enten eller?

Det er her, at jeg har tænkt mig at undersøge mulighederne for et ansvarligt forbrug, der også inkluderer kød, fisk og mejeriprodukter engang imellem. Jeg tænker, at det ikke behøver at være enten eller, men sagtens kan være både og. At det er bedre at rykke en god del i den bæredygtige retning end slet ikke at rykke overhovedet. 
Mit speciale er at få mest muligt smag frem i grøntsagerne og sammensætte plantebaserede opskrifter med så meget umami og smag, at man slet ikke mangler kødet. Hvad angår mælkeprodukterne, er der rigtig mange fremragende plantebaserede alternativer derude, hvor man overhovedet ikke lægger mærke til, at det ikke er "rigtige" mælkeprodukter, der er brugt. - Og så er der de få gange, hvor man altså godt kan smage forskel, og der tillader jeg mig at bruge mælkeprodukter.

Men derfor kan jeg stadig godt få kød craving og hvad gør man så?

IMG_20220725_105728540 (1).jpg

 Hvordan spiser man bæredygtigt,
når man har mega kød craving?

Screenshot 2022-09-22 15.05.35.png

Det er ikke alt kød, der er belastende for klimaet

Det der gør kød belastende for klima, miljø og biodiversitet, er altså dels de naturressourcer, der bruges til at dyrke foder til dyrene og dels transporten af dette foder. Når man sprøjter med pesticider går det ud over dyrelivet i form af insektdød, men også fordi så store arealer bliver brugt til monokulturer, og habitater for dyr og insekter dermed bliver ødelagt.

Den anden belastning er produktionsdyrenes afføring, bøvser og prutter, som indeholder en drivhusgas, metan, som er mere end 20 gange så belastende som CO2. 

Vil du vide mere, kan du læse HER

Men hvis man køber kød fra dyr, der har levet frit af det, de selv kunne finde i naturen, slipper man for den førstnævnte belastning med at dyrke og transportere foder til dem. Man får også reduceret udledningen af metangas, idet afføring fra disse dyr bliver jævnt fordelt over store arealer, hvor de blot fungerer som gødning for planter og ikke bliver opkoncentreret som forurening. Når dyrene selv finder føde, får de også en mere varieret kost, der ikke resulterer i nær så meget metan udledning.

I øvrigt skyder man jævnligt vildt for at holde bestande nede, hvor der ellers ville blive for mange individer af bestemte arter, som ville bringe ubalance i økosystemet. Det kaldes vildtpleje. Overskuddet af skudte dyr fra Naturstyrelsens vildtpleje i Klosterheden og omegn, bliver indleveret til firmaet, "Klosterhedens Vildt", hvor de bliver parteret, pakket og solgt videre til forbrugerne via deres website. Det er kød af super høj kvalitet, til en meget rimelig pris, som til og med har en fedtsyre sammensætning, der gør det sundere end fx oksekød.

Kødet kommer på frost, så det er muligt at købe stort ind til længere tid, og have det i fryseren. Kvaliteten på kødet er så høj, at det stadig er super mørt og smagfuldt, selvom det har været frosset. Desuden har de nogle super lækre røgvarer, der også har lang holdbarhed.

Læs mere og bestil dine første bøffer her:  https://klosterhedensvildt.dk/

IMG_20220725_105728540 (1).jpg

Bæredygtige overvejelser, når du spiser fisk.

Når man vælger fisk, foretager man ikke nødvendigvis et bæredygtigt valg. Det kommer an på, hvordan fisken er fanget eller om den er opdrættet - og i hvilken form fisken kommer. Der er stor forskel på aftrykket, alt efter om det er frisk fisk fra lokale farvande, frossen fisk eller dåsefisk. Se Concito's Klimadatabase.

Min anbefaling er at vælge frisk fisk, fanget i danske farvande (her har vi i det mindste lidt regulering, for at forhindre overfiskeri). Så undgår du aftryk fra transport, energi til kold/frossen opbevaring, antibiotika og forurening fra dambrug. De sidstnævnte er en virkelig slem forureningskilde og desuden synes jeg, at det er dyreplageri.

Læs her hvad Tænk skriver om bæredygtigt fiskeri.

Fisk skal være MSC mærket for at være en bæredygtig
fødevare

 

Hvad står MSC mærket for?

Det står for: "Vild, sporbar, bæredygtig: Det blå MSC-mærke anvendes kun på vilde fisk eller fisk og skaldyr fra fiskeri, der er certificeret til MSC-standarden. Det er en videnskabelig metode, der bruges til at vurdere om et fiskeri er bæredygtigt."

Kilde: Msc.org

Laks fra ikke bæredygtige dambrug kan fx ikke blive MSC mærket.

Screenshot 2022-10-18 11.18.18.png

Og så alligevel ikke!!!!!

Nå, det viser sig at MSC mærket har været udsat for greenwashing og at de fisk, der har fået tilkendt mærket og dermed skulle være bæredygtigt fanget, alligevel er blevet fanget med bomtrawl, der i den grad ødelægger bestande, biodiversitet osv. Sorry! Ikke flere opskrifter med fisk herfra. Se artikel her.

©2022 by Ninas Køkken. Skabt med Wix.com

bottom of page